10.04.2016 г.

Вариант № 10 на писмото на индианеца

Уважаеми учителю,

Бих искала да ви представя моят син Владимир. Той е дете родено в България , което гради бъдещето си в Русия.Той няма русите коси, с цвят на полски овес, и сините славянски очи, като повечето си съученици, но носи в себе си свободата, за която са воювавли заедно братските ни народи. Иска да усети Великата отечествана гордост, която се носи навсякъде тук в Москва.
Най-трудно ще е да заговори руски език така, както неговите връстници. Ще е твърде непонятно за него да осъзнае и да съизмери необятните ширини на Руската федерация, да потърси приликите и разликите между двата свята, които познава – само тях е виждал.
Но освен тези „ пречки '', синът ми може да даде много цветен контраст на учебния процес и да напомни на съучениците си за общите черти, които носим руснаци и българи.
1. Църковнославянските корени, заложени в двата езика, традициите и културата.
2. Общите допирателни във фолклора. Също така Владимир може да презентира уменията си в областта на народните танци.
3. Kръвното родство между българи и руснаци, близостта на езика, общите исторически интереси - всичко това ще ясно като паралел след като съучениците опознаят Владимир.Отношенията на две толкова близки и в същото време толкова приличащи си една на друга държави никога не остава само на политическо ниво.Не напразно сме се наричали и още се наричаме братски народи. Православни християни и в същото време славяни, ние винаги сме виждали в руския народ един своеобразен огледален образ на нашата идентичност. България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия, няма сила, която да промени това
Не е трудно да се досетите,че едно дете има нужда от време, за да приеме и разбере толкова различни преживявания и обстоятелства. Сигурно това Ви кара да смятате, че моето дете е “изоставащ ученик”.Като знаете всичко това, може би ще разберете защо той усвоява бавно Вашите методи в класната стая. Моля Ви бъдете търпелив към него! Ще му трябва известно време да се приспособи към Вашата култура и да научи нови за него неща.
Много искам моето дете да успее в училището и в живота. Страхувам се то да не стане неудачник или самотник, а още по малко да се обърне към наркотици и алкохол,понеже усеща, че е неприет или неразбран. Надявам се синът ми да бъде горд със своето ценно наследство и култура, също така и да придобие усвои способности за двата свята, в които живеем.
За да постигна това, имам нужда от Вашата помощ!
Каквото казвате и каквото правите в класната стая, каквото преподавате и начина, по който го преподавате, а също и това, което не казвате и не преподавате ще има огромно значение за потенциалния успех или неуспех на моя син.
Всичко, за което Ви моля, Уважаеми Учителю, е да работите с мен, а не срещу мен, за да образоваме заедно моето дете по най-добрия начин.

Изготвил: Недялка Георгиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар